Terug

Griekse bulgursalade met noten en gegrilde groente

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 2 (rode) uien
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 rode peper
  • 1 venkel
  • 1 courgette
  • 1 radicchio
  • 1 eetlepel tomatenpuree, zonder zout
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram bulgur
  • 4 takjes munt
  • 0.5 citroen
  • 50 gram hazelnoten
  • 75 gram granaatappelpitjes

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 80 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    klimaatkanjer
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd 1 ui, de knoflook en de halve peper klein.
  3. Fruit de ui en knoflook met de tomatenpuree in 1 eetlepel olie zacht.
  4. Voeg de peper en de bulgur toe en bak kort mee. Giet er 300 ml water bij  en breng dit aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de bulgur afgedekt 10 minuten wellen. Giet eventueel overtollig vocht af. Laat de bulgur afkoelen.
  5. Was de munt en knip het klein.
  6. Was de halve citroen en rasp wat van de schil.
  7. Maak de bulgur op smaak de munt, geraspte citroenschil en wat citroensap.
  8. Laat van de venkel en de andere ui de wortelaanzet zitten, dan valt de groente niet uit elkaar. Snijd de venkel in 8 en de ui in 4 parten.
  9. Halveer de courgette in de lengte en snijd de helften in dikke plakken.
  10. Snijd de radicchio in 4 stukken.
  11. Rijg de groente aan satéprikkers of pennen en bestrijk ze met wat olie.
  12. Rooster de groente in 10 minuten in een grillpan gaar en lichtbruin. Draai de groente regelmatig.
  13. Hak de hazelnoten grof.
  14. Schep degranaatappelpitjes door de bulgur, strooi de hazelnoten erover en leg degroentespiesen erop.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 627 kcal
Koolhydraten 66,3 gr
Vetten 27,4 gr
Vezels 19,3 gr
Eiwitten 17,9 gr
Verzadigd vet 2,5 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 14,7 gr
Meerv. onv. vet 8,4 gr
Cholesterol
Suikers 14,3 gr
Zout 0,36 gr
Calcium 212,9 mg
Magnesium 212,1 mg
Fosfor 459,3 mg
Kalium 1655,5 mg
Ijzer 6 mg
Jodium 11,7 µg
Koper 0,81 mg
Zink 3,29 mg
Seleen 3,2 µg
Vitamine A 52,4 µg
Vitamine B1 0,45 mg
Vitamine B2 0,23 mg
Vitamine B3 5,8 mg
Vitamine B6 0,769 mg
Foliumzuur 135,4 µg
Vitamine B12
Vitamine C 25,3 mg
Vitamine D
Vitamine E 9,8 mg
Vitamine K1 41,8 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu