Terug

Sperziebonen op z’n Italiaans

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 500 gram krieltjes
  • 400 gram sperziebonen
  • 150 gram varkensvleesreepjes
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 citroen (alleen de schil wordt gebruikt)
  • 8 blaadjes basilicum

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 57 x
  • Labels
  • balansdag
    eiwitrijk
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Was de krieltjes en kook ze in een bodempje water in ca. 8 minuten gaar.
  2. Maak de sperziebonen schoon. Kook de bonen in weinig water in ca. 10 minuten beetgaar.
  3. Bestrooi het vlees met peper en bak het in 1 eetlepel margarine in 8 minuten gaar en bruin.
  4. Bak de krieltjes in de rest van de margarine goudgeel.
  5. Pel het teentje knoflook en snijd het klein.
  6. Fruit de knoflook in de olie zacht.
  7. Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil.
  8. Laat de sperziebonen goed uitlekken. Roerbak ze kort mee met de knoflook.
  9. Was de basilicum en scheur de blaadjes klein. Meng ze door de bonen.
  10. Maak de groente op smaak met wat geraspte citroenschil. Serveer met de gebakken vleesreepjes en de krieltjes.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 446 kcal
Koolhydraten 44 gr
Vetten 17 gr
Vezels 9,1 gr
Eiwitten 24,8 gr
Verzadigd vet 2,9 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 7,9 gr
Meerv. onv. vet 5,2 gr
Cholesterol 38,5 mg
Suikers 2,7 gr
Zout 0,15 gr
Calcium 128 mg
Magnesium 108,9 mg
Fosfor 360,1 mg
Kalium 1553,8 mg
Ijzer 3,7 mg
Jodium 14,8 µg
Koper 0,37 mg
Zink 2,72 mg
Seleen 9,9 µg
Vitamine A 130 µg
Vitamine B1 0,7 mg
Vitamine B2 0,24 mg
Vitamine B3 8 mg
Vitamine B6 0,712 mg
Foliumzuur 129,1 µg
Vitamine B12 0,37 µg
Vitamine C 23,6 mg
Vitamine D 1 µg
Vitamine E 3,9 mg
Vitamine K1 38,8 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu