Fout

Ingrediënten
2 personen
- 500 gram aardappelen
- 1 (oude) volkoren boterham
- 1 kleine ui
- 150 gram mager rundergehakt
- peper, nootmuskaat
- 3 eetlepels vloeibare margarine
- 400 gram wortelen
- 100 gram peultjes
- 1 bosui
- stukje citroenschil
- 100 ml halfvolle melk
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Categorie Hoofdgerecht
- Bekeken 75 x
- Labels
-
geen varkensvleesmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van eigeschikt voor zwangeren
Bereiding
- Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
- Week het brood in een beetje water.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Maak het gehakt aan met het uitgeknepen brood, de ui en peper. Vorm er kleine gehaktballetjes van.
- Bak de gehaktballetjes in 2 eetlepels margarine bruin en gaar.
- Maak de wortels schoon en snijd ze in schuine plakken van 1 cm.
- Maak de peultjes schoon.
- Snijd het bosuitje in ringen.
- Snijd een stukje citroenschil fijn.
- Verwarm de rest van de margarine in een wok of braadpan en roerbak hierin de wortels enkele minuten.
- Voeg de peultjes, de bosui, de citroenschil en wat water toe en stoof de groente in ca. 7 minuten gaar.
- Breng de melk aan de kook.
- Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
- Maak de groente op smaak met wat peper en serveer de gehaktballetjes en de aardappelpuree erbij.
Voedingswaarde
Nutriënt | Waarde portie |
---|---|
Calorieën | 608 kcal |
Koolhydraten | 67,2 gr |
Vetten | 23,2 gr |
Vezels | 13,1 gr |
Eiwitten | 26,3 gr |
Verzadigd vet | 5,9 gr |
Trans vet | 0,4 gr |
Enkelv. onv. vet | 8,6 gr |
Meerv. onv. vet | 6,8 gr |
Cholesterol | 36,5 mg |
Suikers | 13,5 gr |
Zout | 0,68 gr |
Calcium | 194,1 mg |
Magnesium | 112 mg |
Fosfor | 401,4 mg |
Kalium | 1838,3 mg |
Ijzer | 4,3 mg |
Jodium | 31,5 µg |
Koper | 0,4 mg |
Zink | 5,9 mg |
Seleen | 8,1 µg |
Vitamine A | 1633,8 µg |
Vitamine B1 | 0,35 mg |
Vitamine B2 | 0,3 mg |
Vitamine B3 | 7 mg |
Vitamine B6 | 0,95 mg |
Foliumzuur | 122,4 µg |
Vitamine B12 | 1,69 µg |
Vitamine C | 56,3 mg |
Vitamine D | 1,5 µg |
Vitamine E | 6,1 mg |
Vitamine K1 | 61 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.