Terug

Geroerbakte wortelen met peultjes

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 500 gram aardappelen
  • 1 (oude) volkoren boterham
  • 1 kleine ui
  • 150 gram mager rundergehakt
  • peper, nootmuskaat
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 400 gram wortelen
  • 100 gram peultjes
  • 1 bosui
  • stukje citroenschil
  • 100 ml halfvolle melk

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 75 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Week het brood in een beetje water.
  3. Pel de ui en snijd hem klein. 
  4. Maak het gehakt aan met het uitgeknepen brood, de ui en peper. Vorm er kleine gehaktballetjes van.
  5. Bak de gehaktballetjes in 2 eetlepels margarine bruin en gaar. 
  6. Maak de wortels schoon en snijd ze in schuine plakken van 1 cm.
  7. Maak de peultjes schoon.
  8. Snijd het bosuitje in ringen.
  9. Snijd een stukje citroenschil fijn.
  10. Verwarm de rest van de margarine in een wok of braadpan en roerbak hierin de wortels enkele minuten.
  11. Voeg de peultjes, de bosui, de citroenschil en wat water toe en stoof de groente in ca. 7 minuten gaar.
  12. Breng de melk aan de kook.
  13. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  14. Maak de groente op smaak met wat peper en serveer de gehaktballetjes en de aardappelpuree erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 608 kcal
Koolhydraten 67,2 gr
Vetten 23,2 gr
Vezels 13,1 gr
Eiwitten 26,3 gr
Verzadigd vet 5,9 gr
Trans vet 0,4 gr
Enkelv. onv. vet 8,6 gr
Meerv. onv. vet 6,8 gr
Cholesterol 36,5 mg
Suikers 13,5 gr
Zout 0,68 gr
Calcium 194,1 mg
Magnesium 112 mg
Fosfor 401,4 mg
Kalium 1838,3 mg
Ijzer 4,3 mg
Jodium 31,5 µg
Koper 0,4 mg
Zink 5,9 mg
Seleen 8,1 µg
Vitamine A 1633,8 µg
Vitamine B1 0,35 mg
Vitamine B2 0,3 mg
Vitamine B3 7 mg
Vitamine B6 0,95 mg
Foliumzuur 122,4 µg
Vitamine B12 1,69 µg
Vitamine C 56,3 mg
Vitamine D 1,5 µg
Vitamine E 6,1 mg
Vitamine K1 61 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu