Terug

Linzencrèmesoep

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 150 gram bruine of groene linzen
  • 0.25 groentebouillontablet met minder zout
  • 1 ui
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • stuk knolselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 spaanse peper
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 5 takjes koriander of selderij
  • 2 volkoren boterhammen

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 94 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    eiwitrijk
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    budget
    klimaatkanjer
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Was de linzen in een zeef.
  2. Kook de linzen in 500 ml water met het stukje bouillontablet in ca. 20 minuten gaar.
  3. Maak de groente schoon en snijd alles klein.
  4. Snijd het stukje peper in smalle ringen.
  5. Fruit de ui en de knoflook in de margarine.
  6. Voeg de rest van de groente en de peper toe en smoor de groente gaar.
  7. Houd een paar lepels van de groente en van de gare linzen achter.
  8. Pureer de rest van de linzen en de groente in de keukenmachine of met de staafmixer.
  9. Was de koriander en knip het klein.
  10. Roer de achtergehouden linzen en de groente door de soep en strooi de koriander erover.
  11. Geef er brood bij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 449 kcal
Koolhydraten 61,6 gr
Vetten 6,6 gr
Vezels 24,7 gr
Eiwitten 23,3 gr
Verzadigd vet 1 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 1,9 gr
Meerv. onv. vet 3 gr
Cholesterol 0,5 mg
Suikers 10,3 gr
Zout 0,7 gr
Calcium 173,2 mg
Magnesium 137,2 mg
Fosfor 503 mg
Kalium 1655,3 mg
Ijzer 6,3 mg
Jodium 24,7 µg
Koper 0,98 mg
Zink 4,05 mg
Seleen 18 µg
Vitamine A 750,6 µg
Vitamine B1 0,45 mg
Vitamine B2 0,21 mg
Vitamine B3 4,1 mg
Vitamine B6 0,743 mg
Foliumzuur 114,7 µg
Vitamine B12
Vitamine C 134,7 mg
Vitamine D 0,4 µg
Vitamine E 5,8 mg
Vitamine K1 69,6 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu