Terug

Pissaladière

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1.5 theelepel gedroogde gist
  • 150 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 300 gram uien
  • mespunt tijm
  • mespunt oregano
  • 150 gram tomatenblokjes zonder zout
  • 1 blikje ansjovisfilet
  • 5 zwarte olijven zonder pit

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 37 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    budget
    klimaatkanjer
    vrij van melk

Bereiding

  1. Verwarm 150 ml water tot lauwwarm en los hierin de gist op.
  2. Meng het volkorenmeel met de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
  3. Giet het gistmengsel en 1 eetlepel olie in het kuiltje en roer dit door het meelmengsel.
  4. Kneed het geheel tot een soepel deeg en voeg eventueel nog wat water toe.
  5. Laat het deeg afgedekt met een schone vochtige doek op een warme plaats 30 minuten rijzen.
  6. Pel de uien en snijd ze in ringen.
  7. Verwarm de rest van de olie in een braadpan en fruit hierin de uien glazig.
  8. Voeg de kruiden toe en laat de uien met een deksel op de pan 20 minuten zacht smoren.
  9. Warm de oven voor op 200° C.
  10. Kneed het deeg een keer door en rol het uit tot een recht hoek van ca. 20 x 30 cm.
  11. Leg het deeg op een ingevette bakplaat. Trek de randen omhoog zodat er een bak ontstaat.
  12. Giet de olie uit het blikje ansjovis bij de tomatenblokjes en pureer ze met een staafmixer of keukenmachine.
  13. Bestrijk het deeg met de tomatensaus.
  14. Verdeel de gestoofde uien er over en bestrooi dit met peper.
  15. Beleg de vulling met de ansjovisjes in een ruitpatroon.
  16. Snijd de olijven in plakjes en leg ze in de ruiten.
  17. Bak de taart iets onder het midden van de hete oven in ca. 25 minuten gaar.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 638 kcal
Koolhydraten 91,8 gr
Vetten 16,3 gr
Vezels 14,3 gr
Eiwitten 24,2 gr
Verzadigd vet 2,7 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 9,7 gr
Meerv. onv. vet 2,4 gr
Cholesterol 15,9 mg
Suikers 11,9 gr
Zout 3,13 gr
Calcium 107,4 mg
Magnesium 142,9 mg
Fosfor 472,8 mg
Kalium 772,3 mg
Ijzer 5,8 mg
Jodium 14,5 µg
Koper 0,72 mg
Zink 3,33 mg
Seleen 5,5 µg
Vitamine A 33,4 µg
Vitamine B1 0,47 mg
Vitamine B2 0,29 mg
Vitamine B3 8,5 mg
Vitamine B6 0,702 mg
Foliumzuur 190,4 µg
Vitamine B12 0,15 µg
Vitamine C 15,8 mg
Vitamine D 1,9 µg
Vitamine E 3,1 mg
Vitamine K1 21,6 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu