Terug

Abrikozenkoek

Recept foto

Ingrediënten

12 personen
  • 1 citroen
  • 100 gram oranjesnipper (gekonfijte sinaasappelschilletjes)
  • 1 volkoren beschuit
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels vloeibare margarine
  • 40 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 60 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 ml sinaasappelsap

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Nagerecht
  • Bekeken 43 x
  • Labels
  • met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch
    weekkeuze

Bereiding

  1. Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
  2. Snijd de oranjesnippers klein.
  3. Wrijf de beschuit fijn en meng de geraspte citroenschil erdoor.
  4. Bestrijk de bakvorm met wat margarine en bestrooi hem met het beschuit-citroenmengsel.
  5. Verdeel de helft van de oranjesnippers erover.
  6. Warm de oven voor op 180° C.
  7. Maal of hak de amandelen grof.
  8. Was de abrikozen en snijd ze klein.
  9. Splits 2 eieren en klop de eiwitten stijf.
  10. Roer de margarine met de suiker romig en voeg de eidooiers en het hele ei toe.
  11. Meng de bloem met het volkorenmeel en het bakpoeder. 
  12. Voeg om en om de bloem en het sinaasappelsap toe aan het margarine-eimengsel.
  13. Schep er de amandelen, de abrikozen en de rest van de oranjesnippers door.
  14. Spatel de eiwitten erdoor en doe de massa in de vorm.
  15. Bak de koek in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar en bruin.
  16. Laat de koek in de vorm afkoelen. Snijd hem in 12 punten.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 198 kcal
Koolhydraten 21,6 gr
Vetten 9,4 gr
Vezels 2,7 gr
Eiwitten 5,2 gr
Verzadigd vet 1,1 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 4,7 gr
Meerv. onv. vet 3 gr
Cholesterol 46,5 mg
Suikers 14,2 gr
Zout 0,06 gr
Calcium 44,5 mg
Magnesium 43 mg
Fosfor 123,3 mg
Kalium 269 mg
Ijzer 1,2 mg
Jodium 5 µg
Koper 0,14 mg
Zink 0,68 mg
Seleen 3,7 µg
Vitamine A 77,3 µg
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,13 mg
Vitamine B3 1 mg
Vitamine B6 0,065 mg
Foliumzuur 17,4 µg
Vitamine B12 0,19 µg
Vitamine C 6 mg
Vitamine D 0,5 µg
Vitamine E 3,9 mg
Vitamine K1 0,4 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu