Terug

Gemarineerde wintergroente met kip

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 2 sjalotten
  • 1 kleine pastinaak
  • stukje koolraap (150 gram)
  • 1 dunne winterwortel
  • 150 gram spruitjes
  • 1 eetlepel (wal)notenolie
  • 1 limoen
  • tijm
  • 600 gram aardappelen
  • 150 gram kippendijvlees
  • peper, nootmuskaat
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 100 ml halfvolle melk

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 93 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de sjalotten in halve ringen, de pastinaak en de koolraap in reepjes en de wortel in plakjes. Halveer eventueel grote spruitjes.
  3. Verwarm de olie en fruit hierin de sjalotten glazig.
  4. Voeg de rest van de groente toe met een paar lepels water en smoor de groente in ca. 7 minuten beetgaar.
  5. Boen de limoen goed schoon en rasp wat van de schil. Pers de limoen uit.
  6. Maak de groente op smaak met wat geraspte limoenschil, limoensap en tijm.
  7. Laat de groente afgedekt een paar uur marineren. Geef de groente op kamertemperatuur.
  8. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  9. Snijd de kip in reepjes en bestrooi ze met peper.
  10. Bak de kip in de hete margarine in 6 minuten gaar.
  11. Breng de melk aan de kook.
  12. Stamp de gare aardappelen fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van.
  13. Serveer de aardappelpuree bij de gemarineerde groente en de kip.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 533 kcal
Koolhydraten 64,5 gr
Vetten 16,6 gr
Vezels 12,5 gr
Eiwitten 25,2 gr
Verzadigd vet 3,6 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 6,2 gr
Meerv. onv. vet 5,1 gr
Cholesterol 55,6 mg
Suikers 12,8 gr
Zout 0,32 gr
Calcium 203,1 mg
Magnesium 111 mg
Fosfor 400,5 mg
Kalium 1833,6 mg
Ijzer 3,8 mg
Jodium 20,2 µg
Koper 0,35 mg
Zink 2,66 mg
Seleen 19 µg
Vitamine A 492 µg
Vitamine B1 0,36 mg
Vitamine B2 0,27 mg
Vitamine B3 9,9 mg
Vitamine B6 1,057 mg
Foliumzuur 154,6 µg
Vitamine B12 0,38 µg
Vitamine C 112,7 mg
Vitamine D 0,6 µg
Vitamine E 3,6 mg
Vitamine K1 80,6 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu