Terug

Rijst met kip en sperzieboontjes

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram sperziebonen
  • 200 gram kippendijvlees of kipfilet
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 0.5 bouillontablet met minder zout
  • 1 bosuitje
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 140 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Maak de ui, de knoflook en de sperziebonen schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook klein en breek de sperziebonen eenmaal.
  3. Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met peper.
  4. Bak de kip in de hete margarine bruin.
  5. Fruit de ui en de knoflook mee.
  6. Voeg de rijst toe en bak de rijst mee tot alle korrels glanzen.
  7. Schenk 400 ml water en het stuk bouillontablet bij de rijst en breng dit aan de kook. Kook de rijst 10 minuten.
  8. Voeg de sperziebonen toe en kook het geheel in nog ca. 10 minuten gaar. Pas eventueel de kooktijd van de rijst aan, zie de verpakking. 
  9. Was het bosuitje en snijd het in ringen. Meng de laatste minuten de uienringetjes door de rijst.
  10. Maak het gerecht op smaak met peper en paprikapoeder.
  11. De rijst mag wat vochtig blijven, voeg eventueel nog wat water toe.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 559 kcal
Koolhydraten 64,9 gr
Vetten 17,6 gr
Vezels 9 gr
Eiwitten 30,9 gr
Verzadigd vet 3,4 gr
Trans vet 0,2 gr
Enkelv. onv. vet 5,8 gr
Meerv. onv. vet 6,2 gr
Cholesterol 70,2 mg
Suikers 5 gr
Zout 0,49 gr
Calcium 147,5 mg
Magnesium 197,4 mg
Fosfor 483,1 mg
Kalium 1144 mg
Ijzer 3,9 mg
Jodium 15,7 µg
Koper 0,37 mg
Zink 2,82 mg
Seleen 25,8 µg
Vitamine A 139,2 µg
Vitamine B1 0,45 mg
Vitamine B2 0,3 mg
Vitamine B3 13,5 mg
Vitamine B6 0,796 mg
Foliumzuur 148,9 µg
Vitamine B12 0,2 µg
Vitamine C 5,6 mg
Vitamine D 1,1 µg
Vitamine E 4,4 mg
Vitamine K1 69,5 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu