Terug

Volkoren pita met Perzische yoghurt-spinaziedip en geroosterde kikkererwten

Recept foto

Ingrediënten

4 personen
  • 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht 250 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel sumak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0.25 theelepel gemalen komijnzaad
  • peper
  • 0.5 komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram spinazie
  • 120 ml magere Griekse yoghurt
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 volkoren pitabroodjes

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 100 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch

Bereiding

  1. Warm de over voor op 200 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Spoel de kikkererwten in een zeef af en laat ze uitlekken.Dep de kikkererwten goed droog en doe ze ineen kom.
  3. Meng de kikkererwten met 1 eetlepel olie, de sumak, paprikapoeder, komijn en peper.  Zorgdat alle kikkererwten goed zijn bedekt met het olie-en-kruidenmengsel. 
  4. Verdeel de kikkererwten gelijkmatig over de bakplaat enrooster ze 15 minuten. Schep ze een keer om en laat ze nog 5 minuten roosterentot ze knapperig zijn. Als de kikkererwten beginnen te poppen, kun je er eenvel aluminiumfolie overheen leggen.
  5. Was ondertussen dekomkommer. Snijd deze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst met eentheelepel. Snijd de komkommer in kleine blokjes van een ½ cm.
  6. Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  7. Was despinazie en laat het goed uitlekken.
  8. Fruit de ui en de knoflook in 1 eetlepel olie. Voeg despinazie toe en bak een paar minuten totdat de spinazie zacht is.
  9. Pureer het spinaziemengsel met een staafmixer tot een relatiefgladde massa. Laat het verder afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg daarna de yoghurten het citroensap toe.
  10. Verwarm de pitabroodjes kort in de broodrooster, in een grillpan of in de oven. Verdeelde yoghurt-spinaziedip over de broodjes, evenals de komkommerblokjes en degeroosterde kikkererwten. Serveer direct.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 285 kcal
Koolhydraten 32,8 gr
Vetten 8,6 gr
Vezels 10,4 gr
Eiwitten 13,6 gr
Verzadigd vet 1,3 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 4,3 gr
Meerv. onv. vet 2 gr
Cholesterol 1,4 mg
Suikers 3,2 gr
Zout 0,56 gr
Calcium 163,9 mg
Magnesium 95,8 mg
Fosfor 261,4 mg
Kalium 690,5 mg
Ijzer 3,7 mg
Jodium 35,4 µg
Koper 0,33 mg
Zink 2,51 mg
Seleen 6,1 µg
Vitamine A 96 µg
Vitamine B1 0,26 mg
Vitamine B2 0,22 mg
Vitamine B3 1,7 mg
Vitamine B6 0,173 mg
Foliumzuur 114,4 µg
Vitamine B12 0,08 µg
Vitamine C 5,6 mg
Vitamine D
Vitamine E 2,1 mg
Vitamine K1 210,2 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu