Terug

Afghaanse aubergineschotel met yoghurt (Borani banjan)

Recept foto

Ingrediënten

4 personen
  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 groene paprika
  • 3 takken munt
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel Baharat (Arabische kruidenmix)
  • 1 blik gepelde tomaten zonder zout
  • 1 groentebouillontablet met minder zout
  • 200 gram magere yoghurt of kwark
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 4 volkoren Libanese platbroden

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 49 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 220 °C.
  2. Was de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm.
  3. Leg de plakken op een bakplaat met een vel bakpapier.Bestrijk de aubergines met 1 eetlepel olijfolie en rooster de auberginesongeveer 10-15 minuten in de oven.
  4. De aubergines moeten enigszins zacht worden,maar hun vorm nog behouden. Laat wat afkoelen.
  5. Pel de ui en snipper hem. Was de paprika, koriander en munt. Snijd de paprika in blokjes. Hak de koriander en de munt.        
  6. Verhit een eetlepel olie in een diepe koekenpanen bak de ui en paprika onder regelmatig roeren tot de ui licht karamelliseert(ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur).
  7. Voeg de kurkuma en baharat toe en bak deze meetot de geuren vrijkomen.
  8. Doe vervolgens de gepelde tomaten, de bouillontablet en de koriander erbij en roer het geheel goed door.           
  9. Voeg nu de aubergineplakken toe. Om dat te doen,schep je eerst de helft van de saus uit de pan in een kom. Arrangeer de plakkenaubergine op de (overgebleven) tomatensaus in de koekenpan en schep vervolgensde tomatensaus in de kom weer terug in de pan, over de aubergines.
  10. Voegeventueel wat water toe, ongeveer 250 ml of totdat alle aubergineplakken onderstaan. Dek de pan af en laat het 30 minuten op een laag vuurtje sudderen.         
  11. Meng voor de yoghurtdip, de kwark met hetcitroensap, een geperst teentje knoflook en munt. Roer het goed en bewaar in de koelkast.
  12. Om te serveren schep je een laag yoghurt op eenserveerschaal. Leg daarop een laag aubergines met wat tomatensaus eroverheen.Schep daaroverheen weer wat van de yoghurtdip. Herhaal deze stap met de overigeaubergineplakken en yoghurt.
  13. Dit gerecht is heerlijk met volkoren Libanees platbrood.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 325 kcal
Koolhydraten 43 gr
Vetten 7,6 gr
Vezels 10,9 gr
Eiwitten 15,5 gr
Verzadigd vet 1,2 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 4,3 gr
Meerv. onv. vet 1,5 gr
Cholesterol 0,8 mg
Suikers 12,4 gr
Zout 1,05 gr
Calcium 131,9 mg
Magnesium 86,4 mg
Fosfor 281,4 mg
Kalium 992,8 mg
Ijzer 3,2 mg
Jodium 60,9 µg
Koper 0,27 mg
Zink 2,04 mg
Seleen 6,1 µg
Vitamine A 56,3 µg
Vitamine B1 0,2 mg
Vitamine B2 0,22 mg
Vitamine B3 3,2 mg
Vitamine B6 0,37 mg
Foliumzuur 103,1 µg
Vitamine B12 0,35 µg
Vitamine C 57,4 mg
Vitamine D
Vitamine E 1,6 mg
Vitamine K1 17,2 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu