Terug

Zelf hummus maken

Recept foto

Ingrediënten

20 personen
  • 150 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram tahin zonder zout
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 0.5 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel za'atar, gedroogde tijm of sesamzaad

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 83 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Week de kikkererwten minstens 8 uur in ruim water. Bewaar ze eventueel in de koelkast.
  2. Kook de kikkererwten in schoon water totdat ze uit elkaar vallen, ongeveer 50 minuten.
  3. Kook de laatste paar minuten de ongepelde knoflooktenen mee. 
  4. Giet de kikkererwten af en bewaar 100 ml van het kookvocht.
  5. Laat de kikkererwten afkoelen. 
  6. Pureer de kikkererwten in een keukenmachine samen met de gepelde knoflooktenen, de tahin, komijn en citroensap. 
  7. Voeg geleidelijk wat kookvocht (misschien is 100 ml niet nodig) toe om de hummus smeuïg te maken.
  8. Verdeel wat hummus met de bolle kant van een lepel op een bord en garneer met een beetje olijfolie, komijn en za'atar naar smaak.
  9. Lekker om stukjes pita of groente in te dippen.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 64 kcal
Koolhydraten 3,1 gr
Vetten 4,1 gr
Vezels 2,1 gr
Eiwitten 2,4 gr
Verzadigd vet 0,6 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 1,8 gr
Meerv. onv. vet 1,4 gr
Cholesterol
Suikers 0,1 gr
Zout 0,05 gr
Calcium 45,3 mg
Magnesium 25,5 mg
Fosfor 50,3 mg
Kalium 66,7 mg
Ijzer 0,9 mg
Jodium
Koper 0,12 mg
Zink 0,5 mg
Seleen 2,6 µg
Vitamine A 0,3 µg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,01 mg
Vitamine B3 0,3 mg
Vitamine B6 0,014 mg
Foliumzuur 10,5 µg
Vitamine B12
Vitamine C 0,6 mg
Vitamine D
Vitamine E 0,5 mg
Vitamine K1 1 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu