Fout
Ingrediënten
20 personen
- 150 gram gedroogde kikkererwten
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram tahin zonder zout
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 0.5 citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel za'atar, gedroogde tijm of sesamzaad
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Bekeken 83 x
- Labels
-
geen varkensvleesmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van glutenvrij van eigeschikt voor zwangerenvegetarischvrij van melk
Bereiding
- Week de kikkererwten minstens 8 uur in ruim water. Bewaar ze eventueel in de koelkast.
- Kook de kikkererwten in schoon water totdat ze uit elkaar vallen, ongeveer 50 minuten.
- Kook de laatste paar minuten de ongepelde knoflooktenen mee.
- Giet de kikkererwten af en bewaar 100 ml van het kookvocht.
- Laat de kikkererwten afkoelen.
- Pureer de kikkererwten in een keukenmachine samen met de gepelde knoflooktenen, de tahin, komijn en citroensap.
- Voeg geleidelijk wat kookvocht (misschien is 100 ml niet nodig) toe om de hummus smeuïg te maken.
- Verdeel wat hummus met de bolle kant van een lepel op een bord en garneer met een beetje olijfolie, komijn en za'atar naar smaak.
- Lekker om stukjes pita of groente in te dippen.
Voedingswaarde
| Nutriënt | Waarde portie |
|---|---|
| Calorieën | 64 kcal |
| Koolhydraten | 3,1 gr |
| Vetten | 4,1 gr |
| Vezels | 2,1 gr |
| Eiwitten | 2,4 gr |
| Verzadigd vet | 0,6 gr |
| Trans vet | |
| Enkelv. onv. vet | 1,8 gr |
| Meerv. onv. vet | 1,4 gr |
| Cholesterol | |
| Suikers | 0,1 gr |
| Zout | 0,05 gr |
| Calcium | 45,3 mg |
| Magnesium | 25,5 mg |
| Fosfor | 50,3 mg |
| Kalium | 66,7 mg |
| Ijzer | 0,9 mg |
| Jodium | |
| Koper | 0,12 mg |
| Zink | 0,5 mg |
| Seleen | 2,6 µg |
| Vitamine A | 0,3 µg |
| Vitamine B1 | 0,03 mg |
| Vitamine B2 | 0,01 mg |
| Vitamine B3 | 0,3 mg |
| Vitamine B6 | 0,014 mg |
| Foliumzuur | 10,5 µg |
| Vitamine B12 | |
| Vitamine C | 0,6 mg |
| Vitamine D | |
| Vitamine E | 0,5 mg |
| Vitamine K1 | 1 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.