Terug

Mac and cheese met bloemkool

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 300 gram bloemkool
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 150 gram volkoren pasta (fusili, macaroni, penne)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 theelepel verse of gedroogde tijm
  • zwarte peper
  • 0.25 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 bouillontablet met minder zout
  • 60 gram belegen 30+ kaas

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 44 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    geschikt voor zwangeren
    budget
    vegetarisch

Bereiding

  1. Snijd de bloemkoolroosjes en de stronk in kleine stukjes.
  2. Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn. 
  3. Hak de amandelen grof. 
  4. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  5. Voeg 4 minuten voor het einde van de kooktijd de bloemkoolstukjes toe. 
  6. Giet de pasta en bloemkool af.
  7. Warm de oven voor op 200 °C.
  8. Verwarm de olie in de pan en fruit de uien en knoflook.
  9. Voeg de bloem toe en bak dit een paar minuten mee. 
  10. Voeg de koude melk in delen toe en roer steeds goed om klontjes te voorkomen. 
  11. Voeg tijm, peper, nootmuskaat en het stuk bouillontablet toe en laat een paar minuten pruttelen. 
  12. Meng de bloemkool, pasta en de helft van de amandelen door de saus en verdeel het mengsel over een schaal. 
  13. Verdeel de geraspte kaas en de rest van de amandelen over de pasta en laat het gerecht in 20 minuten goudgeel kleuren in de oven. 

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 606 kcal
Koolhydraten 44,3 gr
Vetten 32,7 gr
Vezels 11,5 gr
Eiwitten 28,2 gr
Verzadigd vet 8 gr
Trans vet 0,2 gr
Enkelv. onv. vet 14,4 gr
Meerv. onv. vet 7,7 gr
Cholesterol 22,2 mg
Suikers 14,3 gr
Zout 0,91 gr
Calcium 607,6 mg
Magnesium 169,3 mg
Fosfor 677,5 mg
Kalium 1182,9 mg
Ijzer 3,6 mg
Jodium 29,9 µg
Koper 0,5 mg
Zink 4,47 mg
Seleen 16,1 µg
Vitamine A 74,9 µg
Vitamine B1 0,29 mg
Vitamine B2 0,59 mg
Vitamine B3 4,2 mg
Vitamine B6 0,428 mg
Foliumzuur 158,1 µg
Vitamine B12 1,12 µg
Vitamine C 43,5 mg
Vitamine D 0,1 µg
Vitamine E 9 mg
Vitamine K1 60,9 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu