Terug

Balik ekmek (Turks broodje gegrilde makreel)

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 rode ui
  • 8 takjes peterselie
  • 0.5 theelepel sumak
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels olie
  • zwarte peper
  • 2 makreelfilets (100 gram per stuk)
  • 2 volkoren broodjes
  • handje rucola

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 214 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    vrij van ei
    vrij van melk

Bereiding

  1. Pel de ui, snijd hem fijn en doe hem in een kom.
  2. Was de peterselie en snijd de blaadjes fijn.
  3. Voeg de peterselie en sumak toe aan de ui en roer goed.
  4. Warm de oven voor op 200 °C.
  5. Boen de citroen schoon. Rasp de helft van de schil van de citroen en pers hem uit. 
  6. Meng de rasp en het sap met de olie en wat peper. 
  7. Roer het mengsel goed en bestrijk beide kanten van de makreelfilets ermee.
  8. Grill de makreelfilets op een rooster aan beide kanten 2-4 minuten tot ze krokant zijn. 
  9. Doe de oven uit, snijd de broodjes open en leg ze geopend op het ovenrooster. Sluit de oven weer.
  10. De restwarmte van de oven warmt de broodjes op. 
  11. Haal de broodjes uit de oven, leg een makreelfilet op elk broodje en voeg de uiensalade en rucola toe.
  12. Besprenkel met citroen naar smaak en serveer. 

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 488 kcal
Koolhydraten 23,9 gr
Vetten 28,1 gr
Vezels 5,6 gr
Eiwitten 31,1 gr
Verzadigd vet 7,3 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 11,7 gr
Meerv. onv. vet 7,2 gr
Cholesterol 85,5 mg
Suikers 3,9 gr
Zout 0,91 gr
Calcium 70,9 mg
Magnesium 70,7 mg
Fosfor 348,6 mg
Kalium 659,8 mg
Ijzer 2,5 mg
Jodium 70,5 µg
Koper 0,25 mg
Zink 1,61 mg
Seleen 39,1 µg
Vitamine A 66,4 µg
Vitamine B1 0,27 mg
Vitamine B2 0,36 mg
Vitamine B3 12,3 mg
Vitamine B6 0,533 mg
Foliumzuur 42,1 µg
Vitamine B12 6 µg
Vitamine C 16,9 mg
Vitamine D 4,3 µg
Vitamine E 4,1 mg
Vitamine K1 16,7 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu