Terug

Pompoentaart met salie

Recept foto

Ingrediënten

4 personen
  • 600 gram pompoen
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram champignons
  • 12 zwarte olijven
  • 5 takjes salie
  • 3 eetlepels olie
  • 0.5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 6 middelgrote eieren
  • 120 gram ricotta
  • peper
  • 1 volkoren boterham
  • 1 handje gerookte gezouten amandelen

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 50 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch

Bereiding

  1. Was de pompoen, halveer hem en schraap de pitten er met een lepel uit.
  2. Leg hem met de platte kant op de snijplank en snijd hem in dunne plakken. 
  3. Was de aardappelen en snijd ze in dunnen plakken.
  4. Kook de aardappels 5 minuten, voeg de pompoen toe en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. 
  5. Giet de plakken af en laat ze afkoelen.
  6. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  7. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  8. Halveer de olijven in de lengte.
  9. Was de salie en snijd de blaadjes fijn. Houd een klein beetje apart. 
  10. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook. 
  11. Voeg de champignons, de olijven, de salie en het gerookt paprikapoeder toe en bak het geheel 5 minuten. 
  12. Mix de eieren en ricotta met wat peper tot een glad mengsel.
  13. Warm de oven voor op 180° C. Vet de springvorm in met wat olie.
  14. Bedek de bodem met 1/3 van de plakjes pompoen en aardappel. 
  15. Verdeel de helft van de champignons en de helft van het eiermengsel er overheen. 
  16. Leg daarop weer 1/3 van de plakjes, de helft van de champignons en 1/3 van de plakjes. 
  17. Giet de rest van het eiermengsel er overheen. 
  18. Bak de taart 40 minuten in de oven.
  19. Maal het brood met de amandelen en de salie grof in een keukenmachine.
  20. Verdeel het kruim over de taart en bak deze nog 5 minuten tot deze lichtbruin is. 
  21. Laat de taart een beetje afkoelen, haal hem uit de vorm en serveer.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 537 kcal
Koolhydraten 42 gr
Vetten 29,8 gr
Vezels 8,9 gr
Eiwitten 20,5 gr
Verzadigd vet 8,3 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 11,3 gr
Meerv. onv. vet 7,2 gr
Cholesterol 253,3 mg
Suikers 7,5 gr
Zout 0,94 gr
Calcium 229,4 mg
Magnesium 102,3 mg
Fosfor 426,8 mg
Kalium 1471,7 mg
Ijzer 5,9 mg
Jodium 37,8 µg
Koper 0,51 mg
Zink 2,7 mg
Seleen 23,9 µg
Vitamine A 151 µg
Vitamine B1 0,59 mg
Vitamine B2 0,66 mg
Vitamine B3 2,9 mg
Vitamine B6 0,837 mg
Foliumzuur 103,5 µg
Vitamine B12 0,9 µg
Vitamine C 43,3 mg
Vitamine D 1,1 µg
Vitamine E 8 mg
Vitamine K1 22,5 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu