Fout

Ingrediënten
2 personen
- 400 gram vastkokende aardappelen
- 1 aubergine
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 150 gram vega kruimgehakt
- 0.5 blik tomatenblokjes zonder zout
- 0.5 theelepel kaneel
- 1 theelepel oregano
- 1 eetlepel vloeibaar bak- en braadvet
- 1.5 eetlepel bloem
- 150 ml halfvolle melk
- peper
- 40 gram geraspte 30+ kaas
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Bekeken 40 x
- Labels
-
geen varkensvleesmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van eigeschikt voor zwangerenvegetarisch
Bereiding
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken, kook ze in weinig water in 15 minuten beetgaar en laat ze afkoelen.
- Was de aubergine en snijd hem in dunne plakken.
- Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
- Meng een eetlepel olie door de aubergine.
- Verwarm een koekenpan en bak hierin de aubergines gaar.
- Neem ze uit de pan, voeg een eetlepel olie toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg het vega gehakt toe en bak even mee.
- Voeg de tomaten, kaneel en oregano toe en laat 10 minuten sudderen totdat het meeste vocht verdampt is.
- Warm de oven voor op 200 °C.
- Verwarm het bak- en braadvet in een klein pannetje en voeg de bloem toe.
- Warm dit een paar minuten goed door.
- Voeg beetje bij beetje melk toe en roer steeds totdat deze is opgenomen.
- Warm de saus door en voeg naar smaak peper toe.
- Snijd de aardappelen in plakjes.
- Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aardappelen.
- Leg de helft van de aubergine erboven op, de rest van de aardappelen en de rest van de aubergine.
- Schenk de tomatensaus eroverheen.
- Voeg de kaas toe aan de witte saus en verdeel deze over de schaal.
- Laat de moussaka in 20 minuten heet worden en goudgeel kleuren.
Voedingswaarde
Nutriënt | Waarde portie |
---|---|
Calorieën | 626 kcal |
Koolhydraten | 64 gr |
Vetten | 24,2 gr |
Vezels | 14,1 gr |
Eiwitten | 31,2 gr |
Verzadigd vet | 6,7 gr |
Trans vet | 0,1 gr |
Enkelv. onv. vet | 8,3 gr |
Meerv. onv. vet | 7,8 gr |
Cholesterol | 16,6 mg |
Suikers | 17,7 gr |
Zout | 1,97 gr |
Calcium | 365,1 mg |
Magnesium | 149,9 mg |
Fosfor | 491 mg |
Kalium | 1972 mg |
Ijzer | 4,4 mg |
Jodium | 26,8 µg |
Koper | 0,64 mg |
Zink | 2,36 mg |
Seleen | 7,4 µg |
Vitamine A | 131,5 µg |
Vitamine B1 | 0,37 mg |
Vitamine B2 | 0,43 mg |
Vitamine B3 | 4,9 mg |
Vitamine B6 | 0,746 mg |
Foliumzuur | 176,8 µg |
Vitamine B12 | 0,9 µg |
Vitamine C | 37 mg |
Vitamine D | 0,4 µg |
Vitamine E | 7,1 mg |
Vitamine K1 | 22,5 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.