Terug

Vegetarische moussaka

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram vega kruimgehakt
  • 0.5 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 0.5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel vloeibaar bak- en braadvet
  • 1.5 eetlepel bloem
  • 150 ml halfvolle melk
  • peper
  • 40 gram geraspte 30+ kaas

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 40 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken, kook ze in weinig water in 15 minuten beetgaar en laat ze afkoelen.
  2. Was de aubergine en snijd hem in dunne plakken. 
  3. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  4. Meng een eetlepel olie door de aubergine.
  5. Verwarm een koekenpan en bak hierin de aubergines gaar.
  6. Neem ze uit de pan, voeg een eetlepel olie toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  7. Voeg het vega gehakt toe en bak even mee.
  8. Voeg de tomaten, kaneel en oregano toe en laat 10 minuten sudderen totdat het meeste vocht verdampt is. 
  9. Warm de oven voor op 200 °C.
  10. Verwarm het bak- en braadvet in een klein pannetje en voeg de bloem toe. 
  11. Warm dit een paar minuten goed door.
  12. Voeg beetje bij beetje melk toe en roer steeds totdat deze is opgenomen.
  13. Warm de saus door en voeg naar smaak peper toe.
  14. Snijd de aardappelen in plakjes.
  15. Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de aardappelen.
  16. Leg de helft van de aubergine erboven op, de rest van de aardappelen en de rest van de aubergine.
  17. Schenk de tomatensaus eroverheen. 
  18. Voeg de kaas toe aan de witte saus en verdeel deze over de schaal.
  19. Laat de moussaka in 20 minuten heet worden en goudgeel kleuren.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 626 kcal
Koolhydraten 64 gr
Vetten 24,2 gr
Vezels 14,1 gr
Eiwitten 31,2 gr
Verzadigd vet 6,7 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 8,3 gr
Meerv. onv. vet 7,8 gr
Cholesterol 16,6 mg
Suikers 17,7 gr
Zout 1,97 gr
Calcium 365,1 mg
Magnesium 149,9 mg
Fosfor 491 mg
Kalium 1972 mg
Ijzer 4,4 mg
Jodium 26,8 µg
Koper 0,64 mg
Zink 2,36 mg
Seleen 7,4 µg
Vitamine A 131,5 µg
Vitamine B1 0,37 mg
Vitamine B2 0,43 mg
Vitamine B3 4,9 mg
Vitamine B6 0,746 mg
Foliumzuur 176,8 µg
Vitamine B12 0,9 µg
Vitamine C 37 mg
Vitamine D 0,4 µg
Vitamine E 7,1 mg
Vitamine K1 22,5 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu