Terug

Chowder met savooiekool en gerookte makreel

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dunne prei
  • 1 kleine savooiekool of 400 gram gesneden savooiekool
  • 5 aardappelen
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 eetlepels olie
  • 100 ml halfvolle melk
  • 150 gram gerookte of gestoomde makreel

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 230 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    vrij van gluten
    vrij van ei
    klimaatkanjer

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook in snippers, de prei in ringen en de kool in repen.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  4. Fruit de ui en de knoflook met het korianderzaad in de olie glazig.
  5. Voeg de blokjes aardappel en 500 ml water toe. Kook dit in ca. 10 minuten gaar.
  6. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Roer er de savooiekool door en kook de kool in een paar minuten gaar.
  7. Voeg de melk en de prei toe en breng de soep weer aan de kook.
  8. Verdeel de makreel in stukjes en roer ze door de soep.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 548 kcal
Koolhydraten 40,5 gr
Vetten 30,4 gr
Vezels 8,3 gr
Eiwitten 24,4 gr
Verzadigd vet 6,4 gr
Trans vet 0,2 gr
Enkelv. onv. vet 13,7 gr
Meerv. onv. vet 7,2 gr
Cholesterol 50,3 mg
Suikers 8 gr
Zout 1,54 gr
Calcium 230,6 mg
Magnesium 97,1 mg
Fosfor 380,8 mg
Kalium 1408,2 mg
Ijzer 3,9 mg
Jodium 52,5 µg
Koper 0,32 mg
Zink 2,06 mg
Seleen 46,4 µg
Vitamine A 88,6 µg
Vitamine B1 0,5 mg
Vitamine B2 0,49 mg
Vitamine B3 7,8 mg
Vitamine B6 0,76 mg
Foliumzuur 124,8 µg
Vitamine B12 7,88 µg
Vitamine C 88,2 mg
Vitamine D 6,2 µg
Vitamine E 3 mg
Vitamine K1 306,8 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu