Terug

Farinata, platbrood (glutenvrij)

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 1 theelepel glutenvrij bakkerszout, of JOZO/Lo-Salt met jodium (hierin zit wel minder jodium dan in bakkerszout)
  • 300 ml water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • rozemarijn, tijm, komijnzaad
  • 3 grote uien
  • 3 eieren
  • 400 gram spinazie
  • chilipoeder
  • 1 eetlepel pijnboompitten

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Bekeken 48 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Doe het kikkererwtenmeel in een kom, meng het zout erdoor en maak een kuiltje in het midden.
  2. Verwarm het water tot lauwwarm.
  3. Giet het water en 2 eetlepels olijfolie in het kuiltje. Roer vanuit het midden dit tot een glad beslag.
  4. Dek de kom af en laat het beslag 2 uur bij kamertemperatuur staan.
  5. Warm de oven voor op 200 °C.
  6. Bestrijk een ovenvaste schaal of koekenpan die in de oven kan met olie. Schenk het beslag erin.
  7. Strooi er wat rozemarijn, tijm of komijnzaad over.
  8. Bak de farinata in 20-25 minuten gaar en lichtbruin.
  9. Pel de uien en snijd ze in ringen.
  10. Fruit de uienringen in de rest van de olie 15 minuten heel zacht.
  11. Kook de eieren hard.
  12. Was de spinazie en laat goed uitlekken.
  13. Draai het vuur hoog en roerbak de spinazie kort met de uien mee.
  14. Maak de groente op smaak met wat chilipoeder.
  15. Pel de eieren en halveer ze.
  16. Leg de halve eieren op de groente en strooi de pijnboompitten erover.
  17. Serveer de groente bij de farinata.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 600 kcal
Koolhydraten 70,1 gr
Vetten 27 gr
Vezels 5,6 gr
Eiwitten 16,6 gr
Verzadigd vet 5 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 15,2 gr
Meerv. onv. vet 4,2 gr
Cholesterol 278,3 mg
Suikers 5,5 gr
Zout 1,36 gr
Calcium 243,9 mg
Magnesium 116,2 mg
Fosfor 414,4 mg
Kalium 776,2 mg
Ijzer 9,7 mg
Jodium 51,2 µg
Koper 0,31 mg
Zink 3,05 mg
Seleen 15,2 µg
Vitamine A 491,6 µg
Vitamine B1 0,29 mg
Vitamine B2 0,49 mg
Vitamine B3 2,4 mg
Vitamine B6 0,285 mg
Foliumzuur 218,6 µg
Vitamine B12 1,16 µg
Vitamine C 17 mg
Vitamine D 1,4 µg
Vitamine E 9,3 mg
Vitamine K1 584,3 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu