Fout

Ingrediënten
2 personen
- stuk pompoen van ca. 400 gram
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 4 tomaten
- stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
- 1 sinaasappel
- 200 gram rode linzen
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel komijnzaad
- 0.5 theelepel gemalen koriander
- mespunt kaneel
- 1 dunne prei
- 5 takjes koriander of peterselie
- 100 gram halfvolle yoghurt
- evt. 1 theelepel sumak (gemalen rode bessen met pittige zure smaak)
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Bekeken 121 x
- Labels
-
geen varkensvleesmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van glutenvrij van eigeschikt voor zwangerenvegetarisch
Bereiding
- Was de pompoen goed en verwijder de draden en pitjes. Snijd de pompoen in blokjes.
- Maak de winterwortel schoon en snijd hem in plakken.
- Pel de ui en snijd hem klein.
- Was de tomaten en snijd ze in parten.
- Schil het stukje gemberwortel en rasp het.
- Was de sinaasappel goed en snijd met een dunschiller een reep van de schil. Snijd dit in fijne reepjes.
- Was de linzen in een zeef.
- Verwarm de olie en fruit hierin de ui met de geraspte gember, het komijnzaad, de koriander en wat kaneel.
- Voeg de pompoen, de wortel, de tomaten en de linzen toe met 100 ml water en breng dit aan de kook. Kook de groente en de linzen in ca. 10 minuten gaar. Voeg nog wat water toe als het te droog is.
- Maak de prei schoon en snijd het in ringen.
- Schil de sinaasappel dik en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Roer de prei en de sinaasappel door het linzen-groentemengsel en stoof nog een paar minuten.
- Was de koriander en knip het klein. Meng de koriander en eventueel wat sumak door de yoghurt. Geef dit bij de linzenstoof.
Voedingswaarde
Nutriënt | Waarde portie |
---|---|
Calorieën | 556 kcal |
Koolhydraten | 64,5 gr |
Vetten | 15 gr |
Vezels | 26,8 gr |
Eiwitten | 27 gr |
Verzadigd vet | 3,1 gr |
Trans vet | |
Enkelv. onv. vet | 6,6 gr |
Meerv. onv. vet | 4,1 gr |
Cholesterol | 2 mg |
Suikers | 18,7 gr |
Zout | 0,18 gr |
Calcium | 292 mg |
Magnesium | 163,9 mg |
Fosfor | 560,1 mg |
Kalium | 1932,7 mg |
Ijzer | 8,4 mg |
Jodium | 15,3 µg |
Koper | 1,25 mg |
Zink | 5,19 mg |
Seleen | 17,7 µg |
Vitamine A | 893,3 µg |
Vitamine B1 | 0,74 mg |
Vitamine B2 | 0,28 mg |
Vitamine B3 | 3,8 mg |
Vitamine B6 | 0,669 mg |
Foliumzuur | 106,8 µg |
Vitamine B12 | 0,2 µg |
Vitamine C | 67,8 mg |
Vitamine D | |
Vitamine E | 5,6 mg |
Vitamine K1 | 31 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.