Terug

Gestoomde kip met erwtjes

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
  • 0.5 rode peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram kippendijfilet
  • 1 perssinaasappel
  • 400 gram winterwortel
  • 1 dunne prei
  • 150 gram diepvries doperwtjes
  • 0.5 eetlepel sesamzaad

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 45 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Schil het stukje gember en rasp het.
  3. Wrijf het stukje peper zonder de pitjes fijn. Meng er de gember, het citroensap en de olie door.
  4. Snijd de kip in repen en schep het mengsel erdoor. Laat de kip afgedekt 10 minuten in de koelkast marineren.
  5. Pers de sinaasappel uit.
  6. Schrap de wortels met een dunschiller en was ze. Rasp de wortels grof.
  7. Meng het sinaasappelsap door de geraspte wortel en zet de salade even weg.
  8. Maak de prei schoon en snijd hem in smalle ringen.
  9. Leg de prei in een stoommandje of zeef en schik de kip erop.
  10. Breng in een pan water aan de kook en plaats het stoommandje of de zeef erop. Stoom de kip met de prei 10 minuten.
  11. Voeg de doperwtjes toe en stoom het geheel in nog eens 5 minuten verder gaar.
  12. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en strooi het over de kip met groente.
  13. Geef de rijst en de wortelsalade erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 663 kcal
Koolhydraten 82,7 gr
Vetten 13,5 gr
Vezels 14,1 gr
Eiwitten 45 gr
Verzadigd vet 3,4 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 4,1 gr
Meerv. onv. vet 4,7 gr
Cholesterol 89 mg
Suikers 13,5 gr
Zout 0,31 gr
Calcium 151,7 mg
Magnesium 210,8 mg
Fosfor 740,1 mg
Kalium 1549 mg
Ijzer 4 mg
Jodium 20,8 µg
Koper 0,46 mg
Zink 2,76 mg
Seleen 26,4 µg
Vitamine A 1457,6 µg
Vitamine B1 0,65 mg
Vitamine B2 0,27 mg
Vitamine B3 17,8 mg
Vitamine B6 1,209 mg
Foliumzuur 165,7 µg
Vitamine B12 0,29 µg
Vitamine C 48,2 mg
Vitamine D 0,2 µg
Vitamine E 5,2 mg
Vitamine K1 52,1 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu