Terug

Linzenpaté met paddenstoelen en gepofte courgettes

Recept foto

Ingrediënten

4 personen
  • 200 gram groene linzen of 2 blikjes linzen (uitlekgewicht totaal 500 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode ui
  • 0.5 winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • teentjes (verse) knoflook
  • 50 gram hazelnoten of walnoten
  • 100 gram gegrilde paprika (koeling, zonder zout)
  • 3 eieren
  • tijm
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 smalle kleine courgettes
  • rozemarijnnaaldjes
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 dunne prei
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 79 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Was de linzen en kook ze in ruim water met de laurierblaadjes in ca. 20 minuten gaar.
  2. Maak de groente schoon. Snijd de ui in snippers, het stuk wortel in blokjes en de bleekselderij in boogjes.
  3. Fruit de groente in 1 eetlepel olie zacht. Pers er 1 teentje knoflook boven uit. Laat dit afkoelen.
  4. Hak de noten grof.
  5. Snijd de paprika klein.
  6. Warm de oven voor op 180° C. Bestrijk de vorm met een beetje olie.
  7. Giet de gare linzen af en laat ze een beetje afkoelen. Pureer de helft van de linzen met een staafmixer.
  8. Klop de eieren los en meng er tijm, de mosterd en eventueel wat peper door. Roer er de gepureerde linzen door.
  9. Meng dit met de groente, de paprika, de noten en de hele linzen. Schep dit in de vorm.
  10. Schuif een bakplaat iets onder het midden van de oven en zet de paté er op. Bak de paté 30 minuten in de hete oven.
  11. Was de courgettes en snijd de steelaanzet eraf. Maak om de 4 cm een inkeping in de courgettes.
  12. Pel teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Vul de inkepinkjes van de courgettes met een plakje knoflook en wat rozemarijn. Bestrijk de courgettes met wat olijfolie.
  13. Leg de courgettes op de bakplaat bij de paté in de oven. Laat ze in 15 minuten gaar poffen en de paté lichtbruin kleuren.
  14. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of parten.
  15. Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
  16. Bak de prei zacht in de margarine. Bak de paddenstoelen kort mee en maak het op smaak met peper en wat tijm.
  17. Stort de paté en snijd hem in plakken. Leg op borden 2 plakken paté, een gepofte courgette en wat van de paddenstoelen.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 428 kcal
Koolhydraten 31 gr
Vetten 20,3 gr
Vezels 14,9 gr
Eiwitten 22,9 gr
Verzadigd vet 3 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 12 gr
Meerv. onv. vet 3,6 gr
Cholesterol 139,2 mg
Suikers 7,3 gr
Zout 0,34 gr
Calcium 179,7 mg
Magnesium 128,7 mg
Fosfor 470 mg
Kalium 1377 mg
Ijzer 6,6 mg
Jodium 18,9 µg
Koper 1,05 mg
Zink 3,72 mg
Seleen 23 µg
Vitamine A 371,2 µg
Vitamine B1 0,44 mg
Vitamine B2 0,49 mg
Vitamine B3 4,8 mg
Vitamine B6 0,565 mg
Foliumzuur 106,7 µg
Vitamine B12 0,58 µg
Vitamine C 36,3 mg
Vitamine D 0,9 µg
Vitamine E 5,9 mg
Vitamine K1 34,9 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu