Terug

Dikke frieten van aardappel en zoete aardappel

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 1 zoete aardappel
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 rode grapefruit
  • 500 gram witlof
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 2 rundertartaartjes
  • peper
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 89 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    eiwitrijk
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 200 °C.
  2. Schil de aardappelen en was ze. Snijd de aardappelen in de lengte een keer door. Snijd de helften in de lengte in 6 stukken. Leg de stukken aardappel in een bak met water, dan verkleuren ze niet.
  3. Doe de parten van de gewone aardappelen in een pan en giet er 2 cm water bij. Kook de aardappelen 5 minuten.
  4. Giet de gekookte aardappelen in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Voeg de parten zoete aardappel toe.
  5. Roer de tijm door de olie. Meng de olie met de handen door de parten aardappel.
  6. Verdeel de aardappelen over een bakplaat van de oven. Schuif de bakplaat in het midden van de hete oven.
  7. Laat de frieten in de hete oven in ca. 20-30 minuten gaar worden en goudgeel kleuren.
  8. Was de rozijnen.
  9. Schil de grapefruit dik en vang het sap op. Snijd het vruchtvlees uit de vliezen en halveer de partjes.
  10. Maak het witlof schoon en snijd de struikjes in repen. Meng er direct de rozijnen, grapefruit, het sap en de yoghurt door.
  11. Bestrooi de tartaartjes met peper.
  12. Bak het vlees in de hete margarine in 6 minuten bruin.
  13. Serveer de tartaartjes en de witlofsalade bij de frieten.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 526 kcal
Koolhydraten 60,4 gr
Vetten 16,3 gr
Vezels 9,3 gr
Eiwitten 28,5 gr
Verzadigd vet 4,1 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 7,1 gr
Meerv. onv. vet 3,8 gr
Cholesterol 43,7 mg
Suikers 30,6 gr
Zout 0,4 gr
Calcium 150,7 mg
Magnesium 138,2 mg
Fosfor 430,1 mg
Kalium 1897,4 mg
Ijzer 5,4 mg
Jodium 10,8 µg
Koper 0,62 mg
Zink 6,08 mg
Seleen 11,1 µg
Vitamine A 958,1 µg
Vitamine B1 0,45 mg
Vitamine B2 0,3 mg
Vitamine B3 6 mg
Vitamine B6 0,899 mg
Foliumzuur 72,6 µg
Vitamine B12 2,03 µg
Vitamine C 76,8 mg
Vitamine D 1 µg
Vitamine E 3,5 mg
Vitamine K1 10,5 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu