Terug

Arabische sperzieboontjes

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram sperziebonen
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 schijf citroen
  • peper
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 6 takjes koriander
  • 6 takjes koriander
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 146 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook in snippers, breek de sperziebonen eenmaal en snijd de tomaten in parten.
  3. Fruit 3/4 van de ui en de knoflook in de olie.
  4. Voeg de tomaten, het laurierblad, de schijf citroen en royaal peper toe. Smoor de tomaten in 15 minuten tot een saus.
  5. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  6. Was de koriander. Knip de steeltjes klein en houd de blaadjes apart.
  7. Maak het gehakt aan met de rest van de ui, koriandersteeltjes en peper. Vorm er kleine balletjes van.
  8. Bak de gehaktballetjes in de hete margarine in 10 minuten gaar en bruin.
  9. Voeg de sperziebonen toe aan de tomatensaus en stoof dit in ca. 10 minuten gaar.
  10. Verwijder het laurierblad en strooi er klein geknipte korianderblaadjes over.
  11. Serveer de rijst en gehaktballetjes erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 579 kcal
Koolhydraten 65,8 gr
Vetten 20,8 gr
Vezels 11 gr
Eiwitten 26,2 gr
Verzadigd vet 5,6 gr
Trans vet 0,3 gr
Enkelv. onv. vet 9,6 gr
Meerv. onv. vet 3,8 gr
Cholesterol 33,1 mg
Suikers 6,7 gr
Zout 0,33 gr
Calcium 150,2 mg
Magnesium 197,9 mg
Fosfor 480,4 mg
Kalium 1297,7 mg
Ijzer 5,4 mg
Jodium 14,2 µg
Koper 0,43 mg
Zink 5,19 mg
Seleen 13,8 µg
Vitamine A 156 µg
Vitamine B1 0,45 mg
Vitamine B2 0,31 mg
Vitamine B3 9 mg
Vitamine B6 0,7 mg
Foliumzuur 169,5 µg
Vitamine B12 1,46 µg
Vitamine C 33,4 mg
Vitamine D 0,8 µg
Vitamine E 3,7 mg
Vitamine K1 70,5 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu