Terug

Siciliaanse prei

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 0.5 rood pepertje
  • 2 eetlepels (witte wijn) azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 sinaasappel
  • 500 gram prei
  • 6 aardappelen
  • 200 gram kalkoenfilet
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 eetlepel pijnboompitten

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 144 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    eiwitrijk
    caloriearm
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van gluten
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Was de rozijnen.
  2. Snijd het stukje peper in smalle reepjes.
  3. Breng de azijn met 1 eetlepel water, de reepjes peper en de rozijnen aan de kook. Los hierin de suiker op.
  4. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp ca. 3 theelepels van de schil. Pers de sinaasappel uit.
  5. Roer de geraspte sinaasappelschil en het sap door het azijnmengsel.
  6. Maak de prei schoon.
  7. Snijd de prei in stukken van 5 cm. Halveer de stukken als het dikke prei is.
  8. Kook de prei in weinig water in ca. 8 minuten gaar.
  9. Laat de groente goed uitlekken en schep het in een schaal.
  10. Schenk de dressing erover en laat dit 1 uur op een koele plaats marineren.
  11. Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in 20-25 minuten gaar.
  12. Snijd de kalkoenfilet in blokjes en bestrooi ze met peper.
  13. Bak de kalkoen in de hete margarine in 10 minuten gaar en bruin.
  14. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de prei. Serveer de aardappelen en de kalkoen bij de prei.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 501 kcal
Koolhydraten 51,3 gr
Vetten 15,5 gr
Vezels 9,7 gr
Eiwitten 33,5 gr
Verzadigd vet 2,1 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 5,1 gr
Meerv. onv. vet 7 gr
Cholesterol 60,2 mg
Suikers 14,1 gr
Zout 0,18 gr
Calcium 130,4 mg
Magnesium 112,2 mg
Fosfor 437,1 mg
Kalium 1767,2 mg
Ijzer 3,5 mg
Jodium 18 µg
Koper 0,4 mg
Zink 2,41 mg
Seleen 16,7 µg
Vitamine A 145,9 µg
Vitamine B1 0,36 mg
Vitamine B2 0,24 mg
Vitamine B3 12,7 mg
Vitamine B6 1,396 mg
Foliumzuur 160,6 µg
Vitamine B12 1,41 µg
Vitamine C 70,5 mg
Vitamine D 0,8 µg
Vitamine E 6,4 mg
Vitamine K1 21,6 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu