Terug

Kikkererwtenburgers met tzatziki en rauwkost

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 kleine ui
  • 0.5 rode peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • 0.5 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • citroensap
  • volkorenmeel
  • 0.5 komkommer
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 75 gram sla, rucola
  • 150 gram kerstomaatjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 4 volkoren boterhammen

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 52 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    budget
    klimaatkanjer
    vegetarisch

Bereiding

  1. Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan lichtbruin.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Snijd het stukje peper heel fijn.
  4. Fruit de ui en de peper in de olie en pers er 1 teentje knoflook over.
  5. Spoel de kikkererwten af en prak ze met een vork enigszins fijn.
  6. Voeg de ui, het karwijzaad, de komijn en wat citroensap toe.
  7. Vorm er 4 schijven van en wentel ze door wat volkorenmeel. Laat ze in de koelkast een half uur opstijven.
  8. Was de komkommer en halveer hem in de lengte. Verwijder met een lepeltje het zaad. Rasp de komkommer en pers het andere teentje knoflook er bovenuit.
  9. Voeg de yoghurt toe en maak de tzatziki op smaak met wat peper.
  10. Was de sla en de tomaatjes en maak de groente op smaak met citroensap.
  11. Bak de kikkererwtenburgers in de margarine in 8 minuten heet en bruin.
  12. Rooster het brood en snijd het in repen.
  13. Geef de tzatziki, de salade en het brood bij de burgers.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 584 kcal
Koolhydraten 65,2 gr
Vetten 20,7 gr
Vezels 18,4 gr
Eiwitten 24,8 gr
Verzadigd vet 3,1 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 8,5 gr
Meerv. onv. vet 7,1 gr
Cholesterol 2,9 mg
Suikers 9,7 gr
Zout 1,19 gr
Calcium 320,8 mg
Magnesium 158,7 mg
Fosfor 472,4 mg
Kalium 1263,5 mg
Ijzer 8,1 mg
Jodium 53,8 µg
Koper 0,72 mg
Zink 4,25 mg
Seleen 8,4 µg
Vitamine A 206,2 µg
Vitamine B1 0,29 mg
Vitamine B2 0,31 mg
Vitamine B3 3,6 mg
Vitamine B6 0,374 mg
Foliumzuur 143,9 µg
Vitamine B12 0,2 µg
Vitamine C 39,5 mg
Vitamine D 0,8 µg
Vitamine E 6,3 mg
Vitamine K1 88,7 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu