Terug

Spaanse gehaktballetjes

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 400 gram winterwortel
  • citroensap
  • 1 sinaasappel
  • 5 olijven
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 0.5 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 4 volkoren boterhammen

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 64 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    eiwitrijk
    caloriearm
    met weinig zout
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vrij van melk

Bereiding

  1. Maak de wortels schoon en rasp ze. 
  2. Meng het citroensap door de geraspte wortel.
  3. Boen de sinaasappel schoon en rasp wat van de schil. 
  4. Schil de sinaasappel en snijd hem in kleine stukjes. Vang het sap op. 
  5. Meng de sinaasappelstukjes, wat geraspte schil en het sinaasappelsap door de geraspte wortel en zet even weg.
  6. Snijd de olijven klein.
  7. Maak de tartaar aan met de helft van de olijven, het uitgeperste teentje knoflook en peper. Vorm er kleine balletjes van.
  8. Bak de gehaktballetjes in de hete margarine bruin.
  9. Voeg de tomatenblokjes, de rest van de olijven en wat peper toe. Stoof het vlees in 10 minuten gaar.
  10. Serveer de wortelsalade en het brood erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 525 kcal
Koolhydraten 48,2 gr
Vetten 19,9 gr
Vezels 14,1 gr
Eiwitten 31,1 gr
Verzadigd vet 6,2 gr
Trans vet 0,4 gr
Enkelv. onv. vet 8 gr
Meerv. onv. vet 3,9 gr
Cholesterol 44,8 mg
Suikers 18,2 gr
Zout 1,61 gr
Calcium 120,4 mg
Magnesium 101 mg
Fosfor 415,2 mg
Kalium 1428,1 mg
Ijzer 4,9 mg
Jodium 53,2 µg
Koper 0,38 mg
Zink 6,5 mg
Seleen 11,7 µg
Vitamine A 1480,4 µg
Vitamine B1 0,25 mg
Vitamine B2 0,29 mg
Vitamine B3 7 mg
Vitamine B6 0,694 mg
Foliumzuur 132,4 µg
Vitamine B12 1,95 µg
Vitamine C 62,6 mg
Vitamine D 0,9 µg
Vitamine E 4,6 mg
Vitamine K1 18,4 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu