Fout

Ingrediënten
2 personen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 flinke prei
- 1 winterwortel
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel komijnzaad
- 150 gram rode linzen
- 1 klein gedroogd chilipepertje
- 0.25 groentebouillontablet met minder zout
- 4 takjes selderij
- citroensap
- 4 volkoren boterhammen
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Categorie Hoofdgerecht
- Bekeken 269 x
- Labels
-
geen varkensvleesbalansdagmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van eigeschikt voor zwangerenbudgetklimaatkanjervegetarischvrij van melk
Bereiding
- Maak de groente schoon.
- Snijd de ui en de knoflook in snippers, de prei in ringen en de winterwortel in plakjes.
- Verwarm de olie in een soeppan en verwarm hierin het komijnzaad tot het gaat geuren.
- Fruit de ui en de knoflook kort mee.
- Was de linzen.
- Doe de linzen, het pepertje, 500 ml water en het stukje bouillontablet bij de ui en breng het aan de kook. Kook de linzen 10 minuten.
- Voeg de prei en de wortel toe en kook het geheel in ca. 5 minuten verder gaar.
- Was de selderij en knip het klein.
- Maak de soep op smaak met wat citroensap en selderij.
- Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
- Geef er brood bij.
Voedingswaarde
Nutriënt | Waarde portie |
---|---|
Calorieën | 374 kcal |
Koolhydraten | 50,9 gr |
Vetten | 8,4 gr |
Vezels | 15 gr |
Eiwitten | 16,3 gr |
Verzadigd vet | 1,4 gr |
Trans vet | |
Enkelv. onv. vet | 4,3 gr |
Meerv. onv. vet | 1,9 gr |
Cholesterol | 0,7 mg |
Suikers | 9,5 gr |
Zout | 0,92 gr |
Calcium | 132,4 mg |
Magnesium | 93,3 mg |
Fosfor | 308,4 mg |
Kalium | 1031,2 mg |
Ijzer | 4,8 mg |
Jodium | 46 µg |
Koper | 0,51 mg |
Zink | 2,67 mg |
Seleen | 11,9 µg |
Vitamine A | 886,3 µg |
Vitamine B1 | 0,31 mg |
Vitamine B2 | 0,16 mg |
Vitamine B3 | 2,2 mg |
Vitamine B6 | 0,373 mg |
Foliumzuur | 132,7 µg |
Vitamine B12 | |
Vitamine C | 13,2 mg |
Vitamine D | |
Vitamine E | 2,5 mg |
Vitamine K1 | 30,2 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.