Ingrediënten

2 personen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flinke prei
  • 1 winterwortel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 150 gram rode linzen
  • 1 klein gedroogd chilipepertje
  • 0.25 groentebouillontablet met minder zout
  • 4 takjes selderij
  • citroensap
  • 4 volkoren boterhammen

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 269 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    balansdag
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    budget
    klimaatkanjer
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook in snippers, de prei in ringen en de winterwortel in plakjes.
  3. Verwarm de olie in een soeppan en verwarm hierin het komijnzaad tot het gaat geuren.
  4. Fruit de ui en de knoflook kort mee.
  5. Was de linzen.
  6. Doe de linzen, het pepertje, 500 ml water en het stukje bouillontablet bij de ui en breng het aan de kook. Kook de linzen 10 minuten.
  7. Voeg de prei en de wortel toe en kook het geheel in ca. 5 minuten verder gaar.
  8. Was de selderij en knip het klein.
  9. Maak de soep op smaak met wat citroensap en selderij.
  10. Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is.
  11. Geef er brood bij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 374 kcal
Koolhydraten 50,9 gr
Vetten 8,4 gr
Vezels 15 gr
Eiwitten 16,3 gr
Verzadigd vet 1,4 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 4,3 gr
Meerv. onv. vet 1,9 gr
Cholesterol 0,7 mg
Suikers 9,5 gr
Zout 0,92 gr
Calcium 132,4 mg
Magnesium 93,3 mg
Fosfor 308,4 mg
Kalium 1031,2 mg
Ijzer 4,8 mg
Jodium 46 µg
Koper 0,51 mg
Zink 2,67 mg
Seleen 11,9 µg
Vitamine A 886,3 µg
Vitamine B1 0,31 mg
Vitamine B2 0,16 mg
Vitamine B3 2,2 mg
Vitamine B6 0,373 mg
Foliumzuur 132,7 µg
Vitamine B12
Vitamine C 13,2 mg
Vitamine D
Vitamine E 2,5 mg
Vitamine K1 30,2 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu