Fout

Ingrediënten
2 personen
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 (oude) volkoren boterham zonder korst
- 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 250 gram)
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- tijm
- peper, nootmuskaat
- 500 gram aardappelen
- 2 eetlepels vloeibare margarine
- 500 gram gesneden groene kool
- 100 ml halfvolle melk
Recept informatie
- Bron Voedingscentrum
- Categorie Hoofdgerecht
- Bekeken 64 x
- Labels
-
geen varkensvleesmet weinig zoutbij verhoogd cholesterolbij diabetesvrij van eigeschikt voor zwangerenvegetarisch
Bereiding
- Pel de uien en de knoflook.
- Houd voor de kikkererwtenkoekjes een stukje ui en een half teentje knoflook apart.
- Snijd de rest van de uien in ringen en de knoflook in stukjes.
- Fruit de uien en de knoflook in de olie in 30 minuten zacht en goudgeel.
- Was de rozijnen, doe ze bij de uien en laat ze in enkele minuten wat vocht opnemen.
- Voeg de balsamicoazijn toe en laat dit sudderen tot het vocht verdampt is. Laat de chutney afkoelen.
- Rooster het brood krokant en maal het tot kruimels.
- Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
- Pureer de kikkererwten met het stukje ui en het halve teentje knoflook met een staafmixer tot een grove puree.
- Maak het op smaak met geraspte citroenschil, wat tijm en peper.
- Vorm er 4 koekjes van en wentel ze door het broodkruim. Laat de koekjes afgedekt in de koelkast opstijven.
- Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
- Verwarm 1 eetlepel margarine en stoof hierin de groene kool in ca. 10 minuten gaar.
- Bak de koekjes in de rest van de margarine in 5 minuten heet en goudgeel.
- Breng de melk aan de kook.
- Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
- Serveer de gestoofde kool, de aardappelpuree en de uienchutney bij de kikkererwtenkoekjes.
Voedingswaarde
Nutriënt | Waarde portie |
---|---|
Calorieën | 650 kcal |
Koolhydraten | 85,5 gr |
Vetten | 20,1 gr |
Vezels | 20 gr |
Eiwitten | 21,5 gr |
Verzadigd vet | 3 gr |
Trans vet | 0,1 gr |
Enkelv. onv. vet | 8,1 gr |
Meerv. onv. vet | 7,2 gr |
Cholesterol | 3,4 mg |
Suikers | 13,8 gr |
Zout | 0,59 gr |
Calcium | 305,1 mg |
Magnesium | 139 mg |
Fosfor | 409,7 mg |
Kalium | 1767,3 mg |
Ijzer | 5,8 mg |
Jodium | 24,5 µg |
Koper | 0,74 mg |
Zink | 3,42 mg |
Seleen | 7,4 µg |
Vitamine A | 143,1 µg |
Vitamine B1 | 0,56 mg |
Vitamine B2 | 0,27 mg |
Vitamine B3 | 4 mg |
Vitamine B6 | 0,757 mg |
Foliumzuur | 192,6 µg |
Vitamine B12 | 0,23 µg |
Vitamine C | 122,9 mg |
Vitamine D | 0,8 µg |
Vitamine E | 6 mg |
Vitamine K1 | 435,6 µg |
Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.