Terug

Krokante kikkererwtenkoekjes met rode uienchutney

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 (oude) volkoren boterham zonder korst
  • 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • tijm
  • peper, nootmuskaat
  • 500 gram aardappelen
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 500 gram gesneden groene kool
  • 100 ml halfvolle melk

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 64 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    vegetarisch

Bereiding

  1. Pel de uien en de knoflook.
  2. Houd voor de kikkererwtenkoekjes een stukje ui en een half teentje knoflook apart.
  3. Snijd de rest van de uien in ringen en de knoflook in stukjes.
  4. Fruit de uien en de knoflook in de olie in 30 minuten zacht en goudgeel.
  5. Was de rozijnen, doe ze bij de uien en laat ze in enkele minuten wat vocht opnemen.
  6. Voeg de balsamicoazijn toe en laat dit sudderen tot het vocht verdampt is. Laat de chutney afkoelen.
  7. Rooster het brood krokant en maal het tot kruimels.
  8. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
  9. Pureer de kikkererwten met het stukje ui en het halve teentje knoflook met een staafmixer tot een grove puree.
  10. Maak het op smaak met geraspte citroenschil, wat tijm en peper. 
  11. Vorm er 4 koekjes van en wentel ze door het broodkruim. Laat de koekjes afgedekt in de koelkast opstijven.
  12. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  13. Verwarm 1 eetlepel margarine en stoof hierin de groene kool in ca. 10 minuten gaar.
  14. Bak de koekjes in de rest van de margarine in 5 minuten heet en goudgeel.
  15. Breng de melk aan de kook.
  16. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  17. Serveer de gestoofde kool, de aardappelpuree en de uienchutney bij de kikkererwtenkoekjes.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 650 kcal
Koolhydraten 85,5 gr
Vetten 20,1 gr
Vezels 20 gr
Eiwitten 21,5 gr
Verzadigd vet 3 gr
Trans vet 0,1 gr
Enkelv. onv. vet 8,1 gr
Meerv. onv. vet 7,2 gr
Cholesterol 3,4 mg
Suikers 13,8 gr
Zout 0,59 gr
Calcium 305,1 mg
Magnesium 139 mg
Fosfor 409,7 mg
Kalium 1767,3 mg
Ijzer 5,8 mg
Jodium 24,5 µg
Koper 0,74 mg
Zink 3,42 mg
Seleen 7,4 µg
Vitamine A 143,1 µg
Vitamine B1 0,56 mg
Vitamine B2 0,27 mg
Vitamine B3 4 mg
Vitamine B6 0,757 mg
Foliumzuur 192,6 µg
Vitamine B12 0,23 µg
Vitamine C 122,9 mg
Vitamine D 0,8 µg
Vitamine E 6 mg
Vitamine K1 435,6 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu