Terug

Pompoencouscous met rozijnen

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 kleine pompoen (ca. 800 gram)
  • 1 kleine ui
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 0.5 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 0.5 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 0.25 groentebouillontablet met minder zout
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kaneelstokje
  • 150 gram volkoren couscous
  • 150 gram tempé
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 rode peper
  • 10 takjes koriander
  • 10 takjes koriander

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 125 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van ei
    geschikt voor zwangeren
    budget
    klimaatkanjer
    vegetarisch
    vrij van melk

Bereiding

  1. Was de pompoen. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de draden en pitten. Snijd de stukken pompoen in blokjes.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Schil de gember en rasp het fijn.
  4. Was de rozijnen.
  5. Meng 1 eetlepel van de olie met de geraspte sinaasappelschil, het paprikapoeder, een mespunt van de gemalen koriander en een mespunt van de gemalen komijn.
  6. Meng de olie door de pompoen en doe dit in een pan. Smoor de pompoen in 10-15 minuten gaar.
  7. Breng 300 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  8. Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui,  de geraspte gember, de rest van de koriander, de komijn en het kaneelstokje tot ze gaan geuren.
  9. Voeg de couscous toe en schenk de bouillon erbij. Roer met een vork de korrels los en laat de couscous met een deksel op de pan 10 minuten wellen.
  10. Snijd de tempé in smalle reepjes en bak ze in de hete margarine bruin.
  11. Maak de peper schoon en snijd hem in dunne ringen.
  12. Was de koriander en knip het klein.
  13. Meng de gare pompoen, de rozijnen, de ringetjes peper en de kleingesneden koriander door de couscous en geef de tempé erbij.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 454 kcal
Koolhydraten 43,6 gr
Vetten 21,5 gr
Vezels 11,4 gr
Eiwitten 15,6 gr
Verzadigd vet 2,8 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 5,8 gr
Meerv. onv. vet 11,5 gr
Cholesterol 0,1 mg
Suikers 16,9 gr
Zout 0,18 gr
Calcium 230,7 mg
Magnesium 93,6 mg
Fosfor 178,5 mg
Kalium 693,2 mg
Ijzer 7 mg
Jodium 1,2 µg
Koper 0,23 mg
Zink 1,94 mg
Seleen 2,1 µg
Vitamine A 98,1 µg
Vitamine B1 0,44 mg
Vitamine B2 0,28 mg
Vitamine B3 1,7 mg
Vitamine B6 0,148 mg
Foliumzuur 105,3 µg
Vitamine B12
Vitamine C 30,1 mg
Vitamine D 0,4 µg
Vitamine E 8,6 mg
Vitamine K1 71,1 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu