Terug

Pastasalade met tonijn

Recept foto

Ingrediënten

2 personen
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 bosje basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 bosuitjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 gram volkorenpasta, bijv. penne
  • 0.5 eetlepel citroensap
  • 0.5 komkommer
  • 100 gram kerstomaatjes
  • 1 blikje tonijn in water
  • peper

Recept informatie

  • Bron Voedingscentrum
  • Categorie Hoofdgerecht
  • Bekeken 75 x
  • Labels
  • geen varkensvlees
    eiwitrijk
    met weinig zout
    bij verhoogd cholesterol
    bij diabetes
    vrij van melk

Bereiding

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  2. Was de basilicum. Pel de knoflook.
  3. Maal de pijnboompitten met de helft van de basilicum, de knoflook, 1 eetlepel water en 1 eetlepel olijfolie met de staafmixer tot een grove basilicumpasta.
  4. Maak de bosuitjes en de bleekselderij schoon.
  5. Snijd de bosuitjes in schuine ringen en de bleekselderij in boogjes.
  6. Verwarm 1 eetlepel olie met de basilicumpasta in een kleine pan en smoor hierin de ringen bosui zacht.
  7. Voeg de bleekselderij en een paar lepels water toe en smoor de groente in enkele minuten beetgaar.
  8. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  9. Laat de pasta uitlekken.
  10. Meng de gare groente door de goed uitgelekte pasta en laat het afkoelen.
  11. Maak de pasta op smaak met citroensap, veel klein geknipt basilicum en wat peper.
  12. Was het stuk komkommer en snijd het in lange reepjes.
  13. Was de tomaatjes en halveer ze.
  14. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de tonijn in stukjes.
  15. Schik de reepjes komkommer, de tomaatjes en de stukjes tonijn naast de pasta.

Voedingswaarde

Nutriënt Waarde portie
Calorieën 620 kcal
Koolhydraten 75,5 gr
Vetten 17,6 gr
Vezels 11,3 gr
Eiwitten 34,1 gr
Verzadigd vet 2,6 gr
Trans vet
Enkelv. onv. vet 9,1 gr
Meerv. onv. vet 4,2 gr
Cholesterol 30,6 mg
Suikers 10,7 gr
Zout 0,59 gr
Calcium 202,6 mg
Magnesium 183,7 mg
Fosfor 650,1 mg
Kalium 1390,1 mg
Ijzer 7,6 mg
Jodium 16 µg
Koper 0,71 mg
Zink 4,96 mg
Seleen 51,3 µg
Vitamine A 216,9 µg
Vitamine B1 0,65 mg
Vitamine B2 0,4 mg
Vitamine B3 14,7 mg
Vitamine B6 0,788 mg
Foliumzuur 64,9 µg
Vitamine B12 2,21 µg
Vitamine C 30,5 mg
Vitamine D 0,7 µg
Vitamine E 3,6 mg
Vitamine K1 217,9 µg

Gebaseerd op gegevens van NEVO-online versie 2021/7.0, RIVM, Bilthoven en Portie-online versie 2020/1.4, RIVM, Bilthoven.

App menu